Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KS

Jinak EU nebude dělat nic. Není, co by dělala. Docela by mě ale zajímalo, co bude dělat ČR po zjištění, že např. Luncheon meat Tulip je vyrobený z drůbežího separátu, a tedy není dodržena vyhláška.

0 0
možnosti
PK

Tak jsem se podíval na výskledky toho testu (ke stažení zde: http://eagri.cz/public/web/file/541589/Testovani_kvality_vyrobku_stejnych_obchodnich_znacek_prodavanych_v_CR_a_okolnich_statech_EU.pptx) a s výjímkou lančmítu a rybích prstů (o tom lančmmítu se píše už několik let, nikdy jsem ho sice ještě neviděl, ale musí se snad jednat o nejprodávanější potravinu u nás, podle těch ohlasů) se nejedná o nic zásadního. Ano, složení je jiné, ale nedá se říct, že u nás vždy méně kvalitní (u některých výrobků je to dokonce naopak). Prostě jiné. A tlačit na výrobce legislativně je nesmysl. Udělají jiný obal, složení zůstane stejné, ale vyžádá si to další náklady a zdražení u nás.

0 0
možnosti
KS

Tak to bylo zřejmé už z vyjádření VŠCHT. Jenomže pan ministr do toho vložil politický kapitál, tak teď prostě pokračuje v nastoupené linii. Je to prostě bojovník. Nejdříve bojoval za české zemědělce a potravináře a vybojoval jim seznamy na dveře maloobchodních prodejen. No bylo to fiasko (jinak to dopadnout nemohlo), tak teď bojuje zase za spotřebitele.

0 0
možnosti
JA

Dobrý den, děkuji všem diskutujícím za jejich příspěvky. Nestíhám se vyjádřit k jednotlivým příspěvkům, tak obecně k nejčastějším námitkám: Mám číst etikety a nekupovat hnusy - etikety čtu, mám přehled co není zrovna zdravé a to nekupuji, ale to mi tady nepomůže. Problém je v tomto: do obalu od známého a kvalitního výrobku se pro náš trh dává něco nekvalitního. Já si to kupuji proto, že to je známá značka, tak i když čtu etiketu nepomůže mi to (protože nemám srovnávací etiketu třeba z Německého obchodu, takže nevím, že mi to bude asi chutnat méně). Je to podvod na kupujícím, který kupující nemá šanci odhalit. Že třeba český Ariel pere o 20% méně nemám šanci zjistit, koupím si ten prášek protože je známý kvalitou, takže mě podvedli. A je to rozdíl mezi zeměmi EU, proto by to měli řešit úřadové EU (kdyby se takto prodával výrobek rozdílené kvality v Praze 5 a Praze 6 bylo by to asi na magistrátu Prahy nebo na vládě ČR, aby s tím něco dělali), ale nenavrhuji žádné regulace, povinně stejné ceny nebo něco podobného z čeho jsem tu občas obviňován. Jen prostě ať je v obalu od známé značky to stejné, co v jiné zemi (kde ji právě ten kvalitní obsah proslavil, ne to co do toho dávají pro nás). Jinak je to podvod. A nechci přicházet na to, že si to nemám kupovat metodou pokus omyl (vím, že Milka je kvalitní čokoláda, má takovou pověst všude v zahraničí, koupím ji v ČR a ona se nedá žrát, příště už sice nekoupím, ale chytili mě na její dobrou pověst, peníze utraceny, byl jsem podveden). Dobře to přiblížila ve svém příspěvku níže paní Zbubnová. Přeji všem hezký den.

1 0
možnosti
Foto

Znovu opakuji, regulaci trhu má a má mít jedině zákazník. Stát by měl řešit pouze závadné zboží. Souhlasím s tím, že někdy je to problém a že se můžeme cítit podvedeni, preference trhu jako celku nemusí vždy odpovídat preferencím osobním. Ale takový trh prostě je. Není jeho vina, že se nedokážeme smířit s tím, že ostatní ten trh utvářejí jinak, než by se nám osobně líbilo. Když čtu ty stesky na odpadkový koš Evropy, říkám si že člověk který by vzal náklaďák zajel do Němec, nakoupil tam to kvalitní a levné zboží a prodal jej pak u nás, by na našem nekvalitním a předraženém trhu musel vydělat majlant. Proč tomu tak není a místo toho se u nás vydělává na prošlém zboží? Není to proto, že opravdu jsme tím odpadkovým košem? Tak zkusme jím nebýt. Cesta k tomu není v nějakých nařízeních, ale v naší peněžence a našem výběru.

A když pořád uvádíte tu Milku .... čas od času jsem měl možnost ochutnat tu bájnou švýcarskou čokoládu, ne koupenou u nás, ale ve Švýcarsku. A musím říct, že na našem trhu najdu kvalitnější. Jen musím o kvalitu stát.

0 0
možnosti
MN

Ano, EU nebude dělat nic . Vždyť přece již teď hovoří o dvourychlostní (rozuměj privilegované a diskriminované) Evropě. A různou kvalitu potravin by nevyřešilo ani přijetí Eura, kdy nám přátelé z Lidového domu snaží tvrdit, že zavedení Eura by nás dostalo do privilegovaného jádra. Ba ani přijetí 100tisíc migrantů by kvalitu potravin nezměnilo. Jsme ti, kterým se diktuje, ale práva ozvat se nemají žádná. EURv

1 0
možnosti
Foto

Je jen dobře, že už i někteří představitelé EU si začínají uvědomovat, že rovnostářství dlouhodobě prostě nefunguje. Že vede pouze k tomu, že se celá společnost propadá na čím dál nižší úroveň.

Právo se ozvat samozřejmě máte a ozývejte se, ale tam kde je to smysluplné a účinné.

0 1
možnosti
EB

Že patříme v rámci EU do druhé kategorie? Tak za to si můžeme jen sami a nemá cenu plakat nad rozlitým mlékem. Dokud tam budeme vysílat v tuzemsku nepoužitelné politiky (Špidla, Jourová a všichni ostatní europoslanci) a pokud se budeme tvářit, že se nás problémy ostatních zemí (uprchlíci, euro) netýkají, pak si to jen zasloužíme.EU

0 0
možnosti
VK

Složení máte na obalu. Pokud neodpovídá, jsou mechanismy, jak výrobce postihnout. Jinak to prostě nekupujte. Na jednu stranu imrvere kritizujete unii, jak vám d o všeho strká nos a ještě vás má učit nakupovat? Ochrana spotřebitele je na vysoké úrovni.

0 0
možnosti
MS

Je jen jediná cesta - nekupujte to. Zvlášť když víte, o jaké výrobky se jedná. Dokud budou Češi kupovat nekvalitní potraviny, tak je budou mít na svém trhu. Vždycky je alternativa, doba, kdy jsme měli k dispozici jedno máslo, jeden jogurt... už je dávno pryč. Já chápu, že to cítíte jako nespravedlnost, ale spoléhat se na úředníka v Bruselu, je naivní.

Dlouhou dobu se o tom problému mluví, včetně uvedení konkrétních výrobků anebo výrobců, které české spotřebitele šidí. Nenechme si to líbit, ukažme jim vztyčený prostředník a NEKUPUJME ten hnus.

0 0
možnosti
IZ

Nemůžu pochopit ty přihlouplé výkřiky - prý máte si číst popisky... a to jako proč?!!! Proč omlouváte to, že vás někdo ošidil a šidí dál? Když má výrobek stejný obal a stejného výrobce, tedy vypadá stejně, tak má mít taky stejný obsah, nebo je to podvod. Takhle jednoduchou věc že by tu tolik lidí nedokázalo pochopit? Až si koupíte skleněnou láhev známého tvaru s červenou etiketou a nápisem COCA-COLA a napijete se z ní močůvky, napadne vás jako první Jééé ahááá všechno je v pořádku jen já hlupák jsem si měl přece přečíst etiketu, kde mám lupu, jo ano, no jo fakt, píšou to tu, tak teda dobrý, je to v pořádku.... anebo vás spíš napadne Podvedli mě, tohle měla být kokakola!!!! No teda jestli vás napadne spíš to první, tak pánbůh s námi.... a to že tu močůvku po prvním loku nepoznáte, i když tam je, o to je to horší!

2 0
možnosti
Foto

Proč? Protože mě zajímá co si za své peníze kupuji. Pokud vás to nezajímá a rozčilujete se až když se v novinách dočtete, že Němci dávají přednost kvalitnějším potravinám, pak prezentujete jen vlastní hloupost.

0 0
možnosti
Foto

Ale i kdyby měl pan Jurečka pravdu, tak co by jako měla EU udělat? Nařídit firmám ať na trh dodávají zboží, které je na něm neprodejné? Opravdu jste tak velký zastánce regulace trhu? Opravdu chcete na trhu to, co zde bylo před více než 30 lety? Nedávno jste tu myslím hřímal proti nesmyslnému zákazu kouření. V čem by zákaz přizpůsobení výrobku trhu byl jiný? Byl by to stejný nesmysl.

1 1
možnosti
JA

Složení výrobku pro český a ostatní trhy EU by mělo být stejné. Jednou je to konkrétně identifikovatelný výrobek s určitým názvem (mnohdy známým a ke koupi tudíž svádějícím), tak není důvod, aby pro jednu zemi měl jiné složení než pro druhou, to spotřebitele mate a klame.

3 0
možnosti
  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1824x
Neskonalý optimista, který věří v dobro v lidech.

Seznam rubrik