Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Ozvu se ještě jednou.

O svobodu, které tady máte plné klávesy se nesnažíme z plezíru. Snažíme se o ni proto, aby byl náš život jednodušší. Jsem přesvědčen, že v některých případech je svoboda jen zástupným problémem. To, že se v restauraci nebude kouřit reálně svobodu hostinského neomezilo, pokud tedy nepotřebuje nad pípou dýmat. (Jistě, nemůže se rozhodnout, zda se bude v místnostech jím pronajímaných, případně vlastněných kouřit, či nikoliv - ale v čem spočívá ta újma?)

Nemám svobodu v jízdě po silnici - musím jezdit vpravo. Nemohu si libovolně koupit a nosit zbraň (libovolně!). Mnohem šikanóznější mně připadá povinnost vozit reflexní vestu (v některých státech dokonce pět). A nikdo nepsal o svobodě.

Ne, primárně nejde o svobodu (tím nemyslím pisatele blogu či přispěvatele, ti je myšlenku rozvíjí jistě v pevném přesvědčení), jde o boj proti zákonu jako takovém. Řekl bych, že nejvíc se snaží lobby tabáková.

Nenechte se hned nachytat na kouřové clony.

3 8
možnosti
JA

Pane Hrubý, já myslím, že o tu svobodu právě v tomto případě jde. Ta hospoda někomu patří, ten by měl mít právo si rozhodnout, jestli to chce tak a nebo jinak. Není to veřejný prostor, není to prostor, kam musí člověk jít, žádná instituce, dokonce ani ulice. Proto bych řekl, že trochu kulhá vaše paralela s pravidly jízdy po silnici. Když budete jezdit doma po zahradě, nemusíte jezdit vpravo a že si s vámi nepůjde udělat ralye soused, protože se bude bát že mu díky jiným pravidlům naboříte auto, je také jeho věc. Stejně jako toho kuřáka či nekuřáka jestli půjde do kuřácké či nekuřácké hospody. Opravdu je podle mě ten zákon špatný, zakázat kouření právě v hospodách, ale vesele prodávat cigarety na každém rohu. Rozhodně však s vámi souhlasím, že tabáková lobby jistě pracuje mimořádně urputně. A ač každý máme každý jinou jinou motivaci, lidé zachování svobody volby a tabáková lobby své zisky, tak v tomto případě se naše cíle shodují. Bohužel, protože jinak není proč tabákové lobby fandit, ani ji podporovat.

9 0
možnosti
Foto

Samozřejmě že hospody nezkrachují, jen svoboda dostává na frak. V tom je hlavní problém. Já jako nekuřák budu jen rád, budou -li putyky nezahulené, ale musí to být z rozhodnutí majitele, kterého podnik živí a nikoliv z rozhodnutí úředníka, který jen potřebuje projevit svou moc.

17 3
možnosti
JA

Přesně o tom je můj článek, děkuji za váš názor pane Chuchmo.

2 0
možnosti
PV

P47a39v21e17l 20V77é63b69r

23. 5. 2017 12:55

Všichni řeší to, jestli nekuřácká hospoda zkrachuje, nebo. Ale o to nejde - ta možnost zkrachování byla pouze podpůrný argument.

Hlavní a důležitější je to, že opět bude ukrojena svoboda a opět někdo rozhoduje za nás. Opět byla omezena možnost nakládat Se SVÝM majetkem podle SVÉHO. Opět nám stát dává najevo, že jsme jeho majetkem (a ne naopak, jak by to mělo být). Prostě, nesvoboda pokračuje.

22 0
možnosti
JA

Přesně tak, pane Vébre, na "nenáviděných" cigaretách jenom ta snaha nám ukrajovat stále větší kus svobody jde méně vidět.

0 0
možnosti
Foto

J79a18n98a 58M95a16j76o43v58á

23. 5. 2017 12:16

Tak jsem četla, četla...a už se na vás chtěla zlobit, že budete tvrdit, že když může být nekuřácká vaše, můžou všechny (no můžou, ale proč by měly muset).

Ale ten konec to tak nějak pěkně sladil s tím, jak to vnímá, takže...díky. R^

x

Jo, chodím do nekuřáckých hospod, cigaretový kouř mne dovede pěkně otrávit. Přesto jsem přesvědčena, že plošný zákaz je špatný.

11 0
možnosti
JA

Tak jsem rád, že jste se na mě nakonec zlobit nemusela :-) (ještě, že jste nečetla jako nějaký pan Konupčík, viz. diskuse níže, ten přečetl jen první půlku a hned se do mě nehezky pustil), děkuji za váš příspěvek a přeji hezký den.

1 0
možnosti
MB

Bylo - Vesnici vedli - Starosta, učitel, nějaký sedlák i farář, scházeli se hospodě. Pili pivo a bafali. Dnes starosta zápasí s papíry dotací a přemýšlí, zda bude zatčen v lichý, nebo sudý den. Učitel vede svůj boj o lepší, školní bufet. Farářům se zase nechodí na pohřeb a sedlák určuje zákony! Pak EET i to nekouření. Ke změně patří ještě to, že selský rozum s právem volby zcela vymizel - Jmenuje se to lepší budoucnost - nový druh nornalizace a bude lípe ! ... :-)

6 0
možnosti
JA

Moc pěkně jste to shrnul pane Bučku, bude to tak, pro samé vyhlášky, nařízení a zákazy nebude místo pro svobodnou volbu a pro klidné posezení u piva už vůbec ne.

2 0
možnosti
Foto

Hospoda, kde se nepodává žádné jídlo, zkrachuje.

Snad jedině, po vzoru rakouských "Heuriger" povolit studený bufet (tlačenka, Gothaj, pivní sýr a podobně), ale ne teplá jídla.

I tak si myslím, že zisk se dělá na jídle.

0 0
možnosti
JA

Dobrý den pane Hermánku, v tom případě by zkrachovalo 95% vesnických hospod, protože na vesnici se do hospody na jídlo rozhodně nechodí, všeci si jdou na pivo a jsou nažratí z domu :-). Ale máte pravdu, že největší zisk v hospodě je jinak na jídle.

4 0
možnosti
MS

Pokud mluvíme o zkušenostech ze zahraničí, není bez zajímavosti, že i zde si někteří politici uvědomují, že přehnaná a zbytečně tvrdá regulace nemusí být to pravé. Nedávno se konaly volby v nejlidnatější německé spolkové zemi Severní Porýní - Vestfálsko. Zde vládla koalice soc.demokratů a Zelených, kteří v roce 2013 prosadili prakticky totožný protikuřácký zákon, jaký začne platit zde, což mělo za následek masívní uzavírání restaurací a hospod a pokles tržeb.. Opoziční CDU a FDP ve svém volebním programu slíbily, že v případě vítězství bude opět povoleno kouřit aspoň tam, kde se nepodává jídlo. Volby vyhrály a já doufám, že svoje sliby i splní.

4 0
možnosti
JA

Dobrý den pane Skoumale, to jsem nevěděl, děkuji za informaci. Pokud by to zrušili v Německu, tak by i u nás snad byla šance, že tento nesmysl časem někdo zreviduje.

0 0
možnosti
Foto

Naprostý souhlas pane Andrýsku. Ten zákon je špatný v tom, že nám bere možnost svobodného rozhodnutí. Společenský vývoj za poslední léta ukazoval, že po nekuřáckých podnicích je poptávka a také na trhu vznikaly. Nařídit zákonem nekouření i tam, kde není trh dostatečně veliký, není nic jiného než fašismus. Mimochodem, jsem nekuřák a do hospod až na vyjímky nechodím, protože mi kouř vadí. Nikdy by mě ale nenapadlo brát to ostatním, nota bene, když jim stát druhou rukou alkohol a tabák nabízí a neskutečně na něm kořistí.

17 0
možnosti
JA

Děkuji za názor pane Šťastný, přesně tak.

0 0
možnosti
MK

Autorovi:

A) přeji Vám i Vašemu podniku úspěch

B) když nepochopím otázku, můžu meldovat a meldovat hodiny, ale za blba budu vždy

Zkusím vás navést otázkou. Když jste před těmi lety s hospodou začínal, zakazoval Vám to někdo, udělat si nekuřáckou hospodu? Ale vy (svou obhajobou) narozdíl od toho VNUCUJETE lidem svůj sociální inženýring. A já nevěřím, že lidé vašeho ražení tomuto nerozumí. Vy prostě demagogicky lžete, protože se domníváte, že ta vaše pravda je natolik důležitá, že ji můžete vnucovat jiným. Ba dokonce musíte. Zřejmě to bude prozřetelnost. Počkejte, kdo podobný se hájil podobně ....

1 2
možnosti
MK

omlouvám se, za blba jsem já. Celým článkem se line obhajoba tohoto nesmyslu a poslední větu jsem už přes rudou neviděl.

Nicméně slepým obhájcům mé vyjádření platí.

3 0
možnosti
MS

Jsem rád, že jste si dokázal obhájit svůj záměr a Vaší nekuřácké hospodě se daří. Ale obávám se, že poté, co vejde v platnost tento nesmyslný zákon, zůstanete jednou z mála výjimek. Hlavně na vesnicích, kde řada hospod již padla za oběť EET, bude zákaz kouření posledni kapkou, po které znechucený majitel svůj podnik zavře. Já sám často chodím na oběd do nekuřácké restaurace, ale rád si zajdu na posezení s pivem a cigaretou i do kuřácké. Pokud bude venku hezky a je možnost si sednout na zahrádku, ještě by nebylo tak zle. Co ale mají dělat hospodští, kteří zahrádku mit nemohou ? A až přijdou chladné zimní dny, stejně budou všichni hosté vevnitř. A já rozhodně nehodlám chodit s cigaretou ven na mráz. To raději zůstanu doma. Jinak pokud jsem si všiml, několik kuřáckých hospod v okolí se již přeměnilo na různé soukromé kluby ( případně spolky, nevím, jak to mají s registrací ). Doufám, že najde nějaký takový i poblíž mého bydliště, do kterého se budu moci přihlásit a v rámci spolkové činnosti si dát i pivo a vykouřit cigaretu.

8 0
možnosti
JA

Dobrý den pane Skoumale. Vesnické hospody nepadly za oběť EET, to bych řekl, že je jen takový zástupný problém, popřípadě poslední kapka. Lidé na vesnicích prostě do hospody přestávají chodit, protože mají čím dál méně peněz. A dobré lahvové se dá koupit za třetinu ceny, bohužel. A víte jak si myslím, že to bude na malých vesnicích po tomto zákazu kouření v hospodách probíhat? Všichni se tam znají, takže hospodský řekne: chlapi, prostě na to se---, kuřte a kdyby sem lezl někdo cizí tak cigára tipněte a schovejte, kouří nám tu kamna, no a co?

6 0
možnosti
  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1824x
Neskonalý optimista, který věří v dobro v lidech.

Seznam rubrik