Abychom mohli slavit, ne demonstrovat

17. 11. 2019 12:28:53
Systémová chyba v pojetí politiky vyhnala tisíce lidí na Letnou. Má to nějaký smysl? Nemá. Ale jak to příště udělat lépe?

Už to, že je chyba systémová značí, že náprava nebude zcela snadná. Na Letné se sešel nezanedbatelný počet lidí. Lidí jistě dobrých, vzdělaných, přesvědčených o své pravdě. A nepochybně by si zasloužili, aby jejich cesta na Letnou nebyla zbytečná. Přesto se nestane vůbec nic. Jednak pan Babiš má již nepřetržitým odstřelováním „kůži hroší“ (s touto se nepochybně již narodil a vylepšil ji za dlouhou dobu svého působení v byznysu), jednak by nikdo nevěděl co dál.

Zkusme si čistě hypoteticky představit, že by demonstrace na Letné měla takový úspěch, že by pan Babiš složil funkci. Co by se stalo dál? Zachránili by zemi pánové z takzvané opozice? Pánové Fiala, Kalousek a další, mnohokrát provařené „persony“? Zrušili by všechno, co tato vláda budovala a vystavěli do znovu a lépe? Všichni víme, že nikoliv. Byla by to stejná pozlacená bída, jakou předvádí jedna vláda za druhou již dlouhých třicet let.

Proč tomu tak je? Jsou ti lidé na vládní, sněmovní a senátní úrovni tak neschopni, že se nedokáží domluvit a společně pracovat pro blaho naší země a (takzvaných) obyčejných lidí? Kdepak, převážně jsou to lidé schopni a chytří. Ale spojení moci a majetku jim všem láme vazy jako sirky.

Koncentrace moci a majetku je ve sněmovně (senátu, vládě) obrovská. A to je právě systémová chyba, která způsobuje, že ti takzvaní obyčejní lidé mají potřebu chodit demonstrovat ve chvílích, kdy je třeba slavit, vzpomínat a radovat se z před třiceti lety nabyté svobody. Námitka, že to tak bude vždy, že moc a majetek vládnoucích jdou vždy ruku v ruce, je zcela oprávněná. Nejde to jinak, v každém rozhodnutí vlády a parlamentu vždy jde o obrovské peníze.

Přichází tedy na řadu otázka, jak to udělat lépe, aby marných demonstrací nebylo třeba? Jak změnit systém, který nefunguje ke spokojenosti občanů? Zde je několik návrhů, některé jsou možná naivní a utopické, ale ve chvíli, kdy řešení racionální selhávají, možná jediné možné.

- Vláda by měla být složena z odborníků, příslušnost ke straně by neměla být vůbec zohledňována. Aby se nestávalo, že nám ministra financí dělá chemik, ministra obrany prodavač, ministra dopravy holič a podobně. Protože podle toho pak vypadají výsledky jejich práce.

- Parlament ať si zůstane stranický, ale fungování v něm bude funkce čestná. (Senát se jeví příliš neužitečným, tak není v těchto úvahách zahrnut). Takže nebude honorována troj a více násobkem (díky nejrůznějším výborům, podvýborům, dozorčím radám apod.) průměrné mzdy, ale pouze mzdou průměrnou. Námitka, že bude prostor pro korupci je velice směšná. Člověk náchylný ke korupci nebude k o nic náchylnější ať bere sto tisíc nebo třicet pět. Parlament by měl být instituce vážená, a udělat místo v něm čestnou funkcí, by mělo přitáhnout více vážených, moudrých mužů a žen, a naopak odradit „korytáře“.

- Mnohem větší dohled nad vládou i nad sněmovnou ze strany občanů. Že si politik dovolí nepodat přiznání majetku nebo nedokáže doložit, kde ho vzal, by nemělo nastat. Průběžná kontrola a mnohem větší transparentnost. Chceš se stát našim zaměstnancem, musíš počítat s tím, že si tě budeme víc hlídat. Stejně tak by měla být možnost kontrolovat úroveň práce každého politika ve sněmovně. Jeho konkrétní hlasování, jím předkládané zákony, kolik času věnoval tomu kterému zákonu, jak využíval námi placený pracovní čas.

- Kontinuální volby. Změnit dnešní zaběhlý a nemoderní systém, kdy se nám pár měsíců před volbami snaží každý politik ukázat svůj „ksicht“ na každém rohu, slibuje, kasá se a naparuje, jak bude pro nás pracovat, a den po volbách o něm na další tři a půl roku není slyšet a nezajímáme ho. Ať může přijít kdykoliv na řadu hlasování o osudu jakéhokoliv politika, ať má obavu o svůj post, stejně jako obyčejný pracovník se musí obávat o své místo, pokud nepracuje dostatečně nebo dělá chyby. Dnešní úroveň výpočetní techniky už takový systém zavézt umožňuje (samozřejmě řádně se zaměřit na nezneužitelnost by bylo třeba).

To by asi pro začátek stačilo. A na Letné by se mohlo jen slavit a radovat se. Zdá se vám to příliš utopické? Možná. Ale před více než třiceti lety bylo utopií i to, že by komunistická strana pustila Československo ze svých spárů. A stalo se.

Autor: Jaroslav Andrýsek | neděle 17.11.2019 12:28 | karma článku: 22.89 | přečteno: 684x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 142 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.82 | Přečteno: 333 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 236 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.68 | Přečteno: 653 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 530 | Diskuse
Počet článků 85 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1824

Neskonalý optimista, který věří v dobro v lidech.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...