Jaroslav Andrýsek

Miloš Zeman verze 2.0

19. 07. 2017 13:11:14
Novopečený kandidát na prezidenta pan Petr Hannig chce navázat na politiku Miloše Zemana. Je to dobrá strategie? Má šanci uspět?

Je dobře, že se přihlásil další kandidát na funkci prezidenta. A hned zpočátku je nutno říct, že strategii zvolil dobrou.

Voliči už musí být unaveni z věčného boje proti někomu. Když se podíváme na naši politickou scénu a na její projevy, cíle a vize, před podzimními volbami, je to dost bída. Mnohem víc než reálný program (nereálných programů by bylo vcelku požehnaně) zaznívá sborové: hlavně však bojujeme proti jedné straně (jednomu člověku), nesmíme dopustit, aby tato strana získala moc v této zemi. A uděláme pro to cokoliv. Z toho musí být volič nutně znechucen. Z toho, že je vyšachování jedné strany nadřazeno jakýmkoliv volebním programům, a že se možné koalice budou tvořit pouze za tímto účelem. Taková situace umožní spojení i programů zcela protichůdných (např. ČSSD, ODS, TOP09), třeba do obdoby neslavně proslulé koaliční smlouvy. KDU-ČSL zase naopak v panice opouští koalici se starosty, protože hrozí, že se do sněmovny vůbec nedostane. A odůvodňuje to zase tím, že nechce dopustit, aby veškerou moc uchopila ona nenáviděná strana. To vše je vnímáno voliči jako reálné nebezpečí povolební zrady. A to je může (paradoxně) dohnat právě pod křídla té jediné strany, které se chtějí všichni zbavit. Boj proti někomu prostě voliče až tak nebaví.

A u volby prezidenta je to stejné. Zatím všichni kandidáti se staví protipólem současnému prezidentu Zemanovi. Hlavně být jiný než on a dělat všechno jinak. Avšak voliči vnímají i to dobré, prospěšné a užitečné, co prezident Zeman za své fungování v úřadu prezidenta vykonal. A dovolím si říct, že toho nebylo málo.

Bohužel excesy, které jeho úřadování zvláště v poslední době provází, zcela zastíní jeho pozitivní činnost. A mnoha voličům je jasné, že „oprava“ této osobnosti, vzhledem k vysokému věku a dalším aspektům, již nebude možná. Proto takoví lidé hledají náhradu, člověka s podobným postojem a názory, jaké má Miloš Zeman. A přicházející kandidát, který navazuje na to dobré, co Miloš Zeman vykonal a zároveň slibuje vyhnout se tomu, za co je současný prezident kritizován, má jistě šanci. Přejme proto Petru Hannigovi, aby se mu podařilo navázat na Miloše Zemana jen v tom užitečném pro náš stát.

Autor: Jaroslav Andrýsek | karma: 26.46 | přečteno: 984 ×
Poslední články autora