Jaroslav Andrýsek

Policie je bezradná. A techno jede dál.

30. 07. 2017 12:06:08
U obce Oseček na Nymbursku se stále valí z reproduktorů hlučné techno. Policie situaci monitoruje, vyzývá k ukončení akce, ale nikdo ji neposlouchá. O čem svědčí tato bezradnost policie?

Příznivci techna se přes sociální sítě domluvili a sjeli se na louku poblíž dálnice D11 na Nymbursku. Majitele pozemku se neptali, obecního úřadu, pod které území spadá, už vůbec ne. A spustili hlasitou produkci. Policie se několikrát pokusila akci ukončit výzvami k pořadatelům, ale nepodařilo se. O použití razantnějších „přesvědčovacích technik“ policie zatím jen uvažuje. Místo toho dává písemné výzvy. A všechno nasvědčuje tomu, že bude uvažovat tak dlouho, dokud akce sama přirozeně neskončí. Je neděle a budete se asi divit, ale i někteří „technaři“ chodí do práce, takže nejspíš dnes večer místo opustí, pořadatelé vypnou aparaturu a bude konec. Policii zůstane jen z ostudy kabát. A Česká republika získá pověst země pro nelegální akce zaslíbené. Bezzubost policejního zásahu jistě neunikne pořadatelům takových akcí. A můžeme se těšit, že se s hlasitým technem z nějaké bez dovolení zabrané louky nejspíš brzy zase potkáme.

Pokud se zamyslíme nad faktickou situací, je nečinnost policie víc než zarážející. Nelegálním zabráním pozemku dochází k porušení zákona. Nepochybným porušením zákona je i nenahlášení akce a míra hluku, jistě přesahující všechny povolené hlukové limity pro noční i denní produkce. Takže v čem je problém?

Odpověď bude poměrně jednoduchá. Proti policii zde nestojí pár kluků, co si u rybníka nahlas pustili rádio a válí cizí trávu. Tam by bylo rychle hotovo. Ale několik tisíc rebelů, kteří nemají před policií ani trochu respektu, nabuzeni a povzbuzování hudbou, která je jejich „srdcovou záležitostí“, mnohdy silně pod vlivem alkoholu nebo (a to je o dost horší) drog, takže naprosto bez zábran a ochotných svoji akci bránit vlastními těly, to je jiný oříšek. Navíc je akce výrazně mediálně sledovaná. Na to není česká policie připravena.

Pokud se podíváme do trochu vzdáleného zahraničí, na zásahy izraelské policie při vyklízení některých míst, kde se nelegálně shromáždili Palestinci, byť pod záminkou modlitby, to je jiný „cvrkot“. Servítky si neberou, akce je provedena rychle, a dalo by se říct, až brutálně. Ale je to účinné, je to funkční. I několikatisícový dav urychleně vyklízí prostor, když vidí jak ho policie s armádou systematicky čistí, bez slitování a bez výjimek. A to se rozhodně nedá říct, že by radikální Palestinci byli nějaké „měkoty“. Proč toho není schopna i česká policie? Důvodů a oprávnění k tomu má mnohdy více než policie izraelská.

Odpověď je jednoduchá. Abychom zjistili proč policisté, kterých je na místě dostatečný počet a jsou patřičně vybaveni, neprovedou radikální zásah, musíme se podívat hodně nahoru. Střet s několika tisíci „technaři“ se může lehce zvrhnout až v masakr. Mohou být zraněni (v nejhorším případě i mrtví) na obou stranách. Policie má prostě strach. Pokud by provedla pokus o radikální zásah a „technaři“ by se nedali, mohla by to být pěkná mela. A pak by mohly „padat hlavy“. Ne hlavy příznivců techna, ale policistů, velících i zasahujících. Na rozdíl od Izraele, kde má zasahující policista i jeho velící důstojník jistotu, že ho za zásah nikdo trestat nebude (v případě, že zásah bude nepřiměřeně brutální, vystoupí pouze izraelský premiér, či jiný vysoký politik, a jménem celého státu incident vysvětlí), takovou jistotu český policista rozhodně nemá. Naši politici a úředníci policie na nejvyšších místech mohou zareagovat zvláštně. Populisticky, vyhýbavě a alibisticky. Nepostaví se za své podřízené, naopak, zákonem „padajícího lejna“ to odskáčou ti, co velí zásahu přímo na místě, nebo dokonce prostí příslušníci policie zásah provádějící. To je důvod, proč policie stále jen vyčkává, váhá a nedělá vlastně nic. A to je dost špatná zpráva pro budoucnost. Mohou nám tu řádit i „významnější síly“ než je pár tisíc technařů. Potom nás taková laxnost bezpečnostních složek může přijít hodně draho.

P.S.: Technařům se ani moc nelze divit, že udělali akci tímto způsobem. Při přístupu obcí k povolování takových akcí, oblíbenosti jejich hudby mezi běžnou populací, existencí OSA, hygieny, EET a dalších subjektů, které si myslí, že mají do pořádání každé akce „co mluvit“, je uspořádání takové párty legální cestou dost problém. To ovšem neomlouvá nečinnost policie, protože pokud má pravomoc nevpustit na místo další příchozí, jistě by si našla pravomoc alespoň k zabavení zařízení pomocí kterého je páchána trestná činnost. Samotnou aparaturu by tahat nikam nemuseli, stačí zabavit mixážní pulty, agregáty na výrobu energie nebo prostě jen kabeláž. Hluk by ustal a technaři by nejspíš akci sami ukončili. Jen by asi neuklidili, jak zatím stále slibují. (Doufejme, že na místě vydrží aspoň jeden novinář a o tom, jestli se tak opravdu stalo, nás bude informovat).

Autor: Jaroslav Andrýsek | karma: 39.53 | přečteno: 1953 ×
Poslední články autora