Jaroslav Andrýsek

Neobjektivní objektivita politických diskusí

27. 07. 2017 16:14:27
Rozhovory a diskusní pořady si zakládají na objektivitě a rovné příležitosti na prezentaci názorů a postojů všech zúčastněných. Osoba moderátora však mnohdy rozhoduje, jak z toho která osobnost vyjde.

Moderátoři politických diskusí si zakládají na své nestrannosti. Ta je však často, možná dokonce většinou, pouze zdánlivá. Zpovídaný subjekt z celého rozhovoru může vyjít jen tak dobře, jak mu to dovolí moderátor. A zdánlivě je znemožnění se, názorová plochost či neschopnost se vyjádřit pouze vinou zpovídané osobnosti.

Každá dobrý moderátor musí mít, kromě všeobecného rozhledu, i náhled psychologa a velkou míru empatie. A s těmito zbraněmi může dostat ze zpovídané osobnosti to nejlepší, nebo ji naopak naprosto zesměšnit a hezky ji „ugrilovat“.

Pro úplně ukázkový příklad nemusíme chodit daleko. Před pár lety si značnou ostudu uřízla paní Kateřina Jacques, která ač místopředsedkyně Strany zelených, naprosto netušila, co se skrývá pod pojmem „biomasa“. Stalo se tak v pořadu zábavném, ale přesah a důsledky to mělo pro vážnost celé politické strany, kterou zastupovala. Ale jak to vlastně bylo? Ostudu si zdánlivě uřízla paní Kateřina Jacques sama, svoji totální neznalostí základních pojmů, potažmo z oblasti, o kterou její strana opírá svou existenci. To je jistě ostudné. Ale ten kdo tlačil na pilku a ostudu řezal byl moderátor, v tomto případě Jan Kraus. Zkušený matador, v oblasti „talk show“ se pohybující již mnoho let, okamžitě poznal, že odhalil slabé místo, totální neznalost. A mohl s tím naložit různými způsoby. Pokud by mu byl host nadmíru sympatický, mohl to přejít krátkou replikou o tom, že se to má doučit a pokračovat dále. To však paní Jacques asi nebyla a tak přiložil pod ohniště, rozdmýchal plameny a hodil nebohou paní Jacques „na gril“. A dal si záležet. Věděl, že to není jen náhlý výpadek, že paní Jacques zjevně o tom, co se skrývá pod pojmem biomasa, nemá ani páru. Věděl, že se této informace nedočká, přesto pokračoval v nastoupeném kurzu a dožadoval se odpovědi. Tím udělal z paní Jacques směšnou a trapnou figurku. A zesměšnil i celou Stranu zelených. A to byl, prosím pěkně, zábavný pořad! V politických diskusích se tento trend prosazuje mnohem méně nápadně, ale o to důkladněji.

Pro ilustraci se podívejme na jeden politicky laděný pořad. Do internetové televize DVTV byl k rozhovoru pozván nový kandidát na prezidenta, pan Petr Hannig. Moderátorkou byla paní Daniela Drtinová. Moderátorka zkušená a nekompromisní. Celý rozhovor proto měla pevně v rukou. A vedla ho tak, aby pan Petr Hannig musel co nejvíce brouzdat, brodit se a plavat v tématech kontroverzních, sporných a nepopulárních. Troufám si tvrdit, že pokud se někdo s tímto kandidátem setkal poprvé právě při sledování zmíněného pořadu, nemohl si ho příliš oblíbit. Dalo by se namítnout: tyto diskusní pořady jsou právě o tom věnovat se kontroverzním tématům, obnažit zpovídanou osobnost. To jistě ano, ale dá se to udělat různými způsoby. Stejně jako Jan Kraus mohl paní Jacques pustit ze svého „grilu“ dříve, než byla za totální „blbku“ pro celý národ (a i když se tím mnoho diváků jistě výborně bavilo, pro mě osobně to znamenalo, že jsem přestal další pořady pana Krause sledovat, nahradil jsem ho panem Šípem, u kterého jsem si jistý, že žádného hosta totálně neztrapní, naopak že z každého dostane jen „to lepší“, což se mi líbí mnohem víc), tak stejně mohla paní Drtinová nechat Petru Hannigovi prostor pro přiblížení jeho vizí a názorů, než ho systematicky tlačit do toho, aby mluvil za extremistu pana Bartoše, a nebo muset hledat pověstných „deset rozdílů“ mezi ním a Milošem Zemanem. Tento styl moderování pořadu způsobil, že dojem z pana Hanniga byl nevýrazný, plytký a nezajímavý. Paní Drtinová „zařízla“ pana Hanniga stejně, jako Jan Kraus „zařízl“ paní Jacques (a ta si to přitom zasloužila rozhodně mnohem víc).

Jaké plyne z výše uvedených příkladů poučení? V diskusních pořadech (zvláště pak politických) je třeba sledovat nejen to, jak odpovídá zpovídaná osobnost, ale pečlivě monitorovat i práci moderátora, jestli náhodou neposouvá diskusi za každou cenu a výhradně do oblastí, které mohou zpovídanou osobu ukázat v negativním světle. Proč to dělá se samozřejmě nedozvíme (jestli je za tím moderátorova nezkušenost, osobní antipatie či politické zadání) a je to vlastně jedno. Ale zpovídané osobnosti můžeme dát šanci shlédnutím dalších diskusních pořadů, vedených jiným moderátorem. Mnohokrát se pak podivíme, jak se ten který politik může jevit jinak, pozitivněji, sympatičtěji a celkově v jiném světle, když ho zpovídá někdo, kdo se z něj snaží dostat „jen to nejlepší“. Přeji vám, při výběru osobností v následujících volbách sněmovních i prezidentských, souhrn co nejobjektivnějšího zpravodajství o nich. Abyste dokázali zvolit co nejlépe.

Odkaz na pořad Uvolněte se s paní Jacques: https://www.youtube.com/watch?v=S7Ng3pni4k4

Odkaz na pořad DVTV se s panem Hannigem: https://video.aktualne.cz/dvtv/zemana-obdivuji-nejsem-tak-inteligentni-jako-on-narod-potreb/r~7033dd9c707e11e7bc9f002590604f2e/

Autor: Jaroslav Andrýsek | karma: 21.50 | přečteno: 469 ×
Poslední články autora