Bezpečnostní rám jako záminka pro násilí

22. 07. 2017 20:13:40
Zavraždění dvou policistů zbraněmi ukrytými na Chrámové hoře v Jeruzalémě přimělo Izrael instalovat u vstupu na toto místo bezpečnostní rámy. Proč se toto opatření stalo záminkou pro další vraždy?

Muslimové, pro které je Chrámová hora posvátným místem, se bouří a nechtějí rámy procházet. Proč toto opatření rozpoutalo tolik vášní a vzbudilo takový odpor? Neměl by u muslimů mnohem větší vášně vzbudit fakt, že jejich posvátné místo bylo pravděpodobně zneužito jako skladiště zbraní? Zbraní, které posloužily teroristům ke spáchání vraždy. Neměli by to být sami muslimové, kteří by měli činit opatření, aby se nic takového nemohlo příště stát? Neměli by sami muslimové takové rámy instalovat, provádět prohlídky a učinit všechny myslitelné kroky pro očištění jejich svatých míst od takového zneuctění?

Tyto otázky jsou logické. Ale už tak nějak tušíme, že odpovědí na ně se z muslimského světa nedočkáme. Občas je sice někdo pobouřen, šokován a překvapen. Ale to je tak všechno. Navíc je to šok a překvapení pouze z toho, že „mučedníkem“ se stal právě ten „tichý, pracovitý, neagresivní a slušný chlapec z jejich rodiny“. Žádné pobouření mezi muslimy, žádné demonstrace za důkladnější hlídání posvátných míst, za přísnější kontrolu, aby nikdo takto nemohl pošpinit jejich víru. Místo toho protesty, když takové logické opatření někdo udělá za ně.

Přitom bezpečnostní rám je v tomto případě nejlogičtější, nejjednodušší a nejméně invazivní řešení. Přesto se místo poděkování z nejvyšších muslimských míst (uznávám, že je to hodně naivní předpoklad, ale bylo by to správné) ozývají protesty a výzvy k bojkotu tohoto preventivního opatření. Není pak divu, že nějakého mladíka, dostatečně nasáklého ideologií nenávisti, napadne, že i on si užije pár minut slávy a „vrátí muslimům jejich čest“ (alespoň takto to vyfabuloval jeho otec, že by to mohlo být, příliš lítosti a odsouzení samotného zločinu v tom ale nebylo). A vezme nůž a jde zabít nevinné lidi. A zase se všichni jen diví, jsou šokovaní a překvapeni.

Tento koloběh násilí se bude opakovat stále, jen bude nabírat na obrátkách, bude mít stále větší dosah a bude více smrtelně účinný. Marně se ho budeme snažit zastavit. Stejně jako se ho marně snaží zastavit Izrael, i když tato země má nezpochybnitelné výsledky. Pokud někdo zvládá ochranu svých obyvatel před teroristy, je to právě Izrael. Ale pořád je to málo a vždycky budou v tomto "tahat za kratší konec". Dokud se sám muslimský svět proti tomu nepostaví. Pokud ústy svých čelných představitelů jasně neřekne, že jejich náboženství není postaveno na násilí, že není mučedníkem ten, kdo zabije nevinné lidi. A dokud nezačnou sami terorismus potlačovat.

Pokud to udělat nechtějí, nemohou se divit, že se proti nim, muslimům, ostatní svět bude ohrazovat, instalovat bezpečnostní rámy jako na Chrámové hoře a budovat vysoké dvojité ploty jako v pásmu Gazy. Jedině sami muslimové mohou napravit své náboženství, vnější svět to nikdy nemůže dokázat. Nemá cenu apelovat na nějakou shovívavost a kritizovat jakékoliv drsné obranné opatření, které okolní svět udělá. Pro nás nemá význam se zaobírat příčinami teroristických útoků, spekulovat jestli za to náhodou nemohou nemuslimové, jestli jsme něco (byť neúmyslně) nevyprovokovali a jestli tedy část viny neleží na nás. To by bylo zbytečně sebemrskačství. Na řadě s vysvětlováním, omluvami, nápravou a prevencí je muslimský svět, jeho čelní představitelé. Zatím s tím ani náznakem nezačali. Buďme proto stále ostražití a sledujme jejich svět zpovzdálí, přes detekční rámy, vysoké ploty a další bezpečnostní prvky. Chráníme tím své životy.

Autor: Jaroslav Andrýsek | sobota 22.7.2017 20:13 | karma článku: 37.23 | přečteno: 1231x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 20.99 | Přečteno: 467 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.04 | Přečteno: 222 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.06 | Přečteno: 4634 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 11.85 | Přečteno: 220 | Diskuse
Počet článků 85 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1824

Neskonalý optimista, který věří v dobro v lidech.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...