Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bezpečnostní rám jako záminka pro násilí

Zavraždění dvou policistů zbraněmi ukrytými na Chrámové hoře v Jeruzalémě přimělo Izrael instalovat u vstupu na toto místo bezpečnostní rámy. Proč se toto opatření stalo záminkou pro další vraždy?

Muslimové, pro které je Chrámová hora posvátným místem, se bouří a nechtějí rámy procházet. Proč toto opatření rozpoutalo tolik vášní a vzbudilo takový odpor? Neměl by u muslimů mnohem větší vášně vzbudit fakt, že jejich posvátné místo bylo pravděpodobně zneužito jako skladiště zbraní? Zbraní, které posloužily teroristům ke spáchání vraždy. Neměli by to být sami muslimové, kteří by měli činit opatření, aby se nic takového nemohlo příště stát? Neměli by sami muslimové takové rámy instalovat, provádět prohlídky a učinit všechny myslitelné kroky pro očištění jejich svatých míst od takového zneuctění?

Tyto otázky jsou logické. Ale už tak nějak tušíme, že odpovědí na ně se z muslimského světa nedočkáme. Občas je sice někdo pobouřen, šokován a překvapen. Ale to je tak všechno. Navíc je to šok a překvapení pouze z toho, že „mučedníkem“ se stal právě ten „tichý, pracovitý, neagresivní a slušný chlapec z jejich rodiny“. Žádné pobouření mezi muslimy, žádné demonstrace za důkladnější hlídání posvátných míst, za přísnější kontrolu, aby nikdo takto nemohl pošpinit jejich víru. Místo toho protesty, když takové logické opatření někdo udělá za ně.

Přitom bezpečnostní rám je v tomto případě nejlogičtější, nejjednodušší a nejméně invazivní řešení. Přesto se místo poděkování z nejvyšších muslimských míst (uznávám, že je to hodně naivní předpoklad, ale bylo by to správné) ozývají protesty a výzvy k bojkotu tohoto preventivního opatření. Není pak divu, že nějakého mladíka, dostatečně nasáklého ideologií nenávisti, napadne, že i on si užije pár minut slávy a „vrátí muslimům jejich čest“ (alespoň takto to vyfabuloval jeho otec, že by to mohlo být, příliš lítosti a odsouzení samotného zločinu v tom ale nebylo). A vezme nůž a jde zabít nevinné lidi. A zase se všichni jen diví, jsou šokovaní a překvapeni.

Tento koloběh násilí se bude opakovat stále, jen bude nabírat na obrátkách, bude mít stále větší dosah a bude více smrtelně účinný. Marně se ho budeme snažit zastavit. Stejně jako se ho marně snaží zastavit Izrael, i když tato země má nezpochybnitelné výsledky. Pokud někdo zvládá ochranu svých obyvatel před teroristy, je to právě Izrael. Ale pořád je to málo a vždycky budou v tomto "tahat za kratší konec". Dokud se sám muslimský svět proti tomu nepostaví. Pokud ústy svých čelných představitelů jasně neřekne, že jejich náboženství není postaveno na násilí, že není mučedníkem ten, kdo zabije nevinné lidi. A dokud nezačnou sami terorismus potlačovat.

Pokud to udělat nechtějí, nemohou se divit, že se proti nim, muslimům, ostatní svět bude ohrazovat, instalovat bezpečnostní rámy jako na Chrámové hoře a budovat vysoké dvojité ploty jako v pásmu Gazy. Jedině sami muslimové mohou napravit své náboženství, vnější svět to nikdy nemůže dokázat. Nemá cenu apelovat na nějakou shovívavost a kritizovat jakékoliv drsné obranné opatření, které okolní svět udělá. Pro nás nemá význam se zaobírat příčinami teroristických útoků, spekulovat jestli za to náhodou nemohou nemuslimové, jestli jsme něco (byť neúmyslně) nevyprovokovali a jestli tedy část viny neleží na nás. To by bylo zbytečně sebemrskačství. Na řadě s vysvětlováním, omluvami, nápravou a prevencí je muslimský svět, jeho čelní představitelé. Zatím s tím ani náznakem nezačali. Buďme proto stále ostražití a sledujme jejich svět zpovzdálí, přes detekční rámy, vysoké ploty a další bezpečnostní prvky. Chráníme tím své životy.

Autor: Jaroslav Andrýsek | sobota 22.7.2017 20:13 | karma článku: 37,26 | přečteno: 1231x
  • Další články autora

Jaroslav Andrýsek

Ministr musí umět integrální počet, pevnostní výpočty a vzorce uhlovodíků

Zdá se vám to na hlavu postavené? Proč by to měl umět? Proč je tedy takové pozdvižení, že ministryně neumí výborně anglicky?

17.5.2020 v 10:25 | Karma: 47,28 | Přečteno: 15075x | Diskuse| Politika

Jaroslav Andrýsek

Pojď, podej mi ruku

Tak tahle větička jistě skočí na indexu. A bude to obrovská škoda. Přišli jsme o jeden symbol člověčenství. O symbol prostý, ale obrovsky silný. O to prosté podání rukou, potřesení pravicí, stisk ruky. Proč?

15.5.2020 v 8:10 | Karma: 15,91 | Přečteno: 401x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Andrýsek

Co má společného londýnský terorista a řeporyjský starosta?

Zdánlivě dva neslučitelné případy. Odpověď se proto sluší uvést hned v úvodu, a je velmi jednoduchá: Nejsme na ně připraveni.

30.11.2019 v 11:54 | Karma: 47,35 | Přečteno: 11674x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Andrýsek

Abychom mohli slavit, ne demonstrovat

Systémová chyba v pojetí politiky vyhnala tisíce lidí na Letnou. Má to nějaký smysl? Nemá. Ale jak to příště udělat lépe?

17.11.2019 v 12:28 | Karma: 22,89 | Přečteno: 684x | Diskuse| Politika

Jaroslav Andrýsek

Jen to správně pojmenovat

Šaría banka nepůjčuje na úrok, má jen finanční přirážku. Ve Státním zdravotním ústavu se nepodvádělo, bylo to jen systémové pochybení. „Správným“ pojmenováním se podvod a lumpárna samozřejmě neskryje, ale stává se „stravitelnější“

22.2.2018 v 13:00 | Karma: 27,53 | Přečteno: 704x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1824x
Neskonalý optimista, který věří v dobro v lidech.

Seznam rubrik