Více lidí do montoven, méně podnikatelů

Nad návrhem předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) zůstává rozum stát. Navrhuje podnikatelům zvýšit odvody, aby je donutil svého podnikání zanechat a jít do zaměstnání. Naprostá nehoráznost!

Pan Milan Štěch z ČSSD zjistil, že nám chybí, převážně v průmyslu, pracovní síla. Rozhodl se to vyřešit! Svůj „geniální plán“ představil na sjezdu odborového svazu Kovo v Olomouci. Hned vás s ním seznámím, ale především podnikatelé a malí živnostníci se teď pevně držte křesel a doporučuji mezi zuby dřevěný kolík, abyste si vzteky nepřekousli jazyk.

Podle pana Štěcha, který si za velké peníze hoví v Senátu, je v naší republice příliš mnoho osob samostatně výdělečně činných. A je prý mezi nimi spousta lidí, které nazývá „pseudopodnikateli“, takže asi jen dělají, že podnikají, a nejsou „z národohospodářského hlediska náležitě využití“ (tohle není moje volná interpretace, takhle to ten pán opravdu řekl). A naopak je málo dělného lidu, fabriky a montovny strádají tímto nedostatkem. Takže by bylo nejlepší, kdyby „pseudopodnikatelé“ ukončili svoji činnost a vrhli se na pořádnou práci k pásům a do dílen. Jenže jak je k tomu přimět? Řešení pan Štěch nabídl, je logické a snadné, zvýšíme osobám samostatně výdělečně činným odvody, budou platit tolik, že podnikat už prostě nezvládnou a tak jim nezbude nic jiného, než se nechat zaměstnat. To je naprostá nehoráznost!

Lidé samostatně výdělečně činní neodvádí do státního rozpočtu málo. A už jen to, že jsou ochotni podnikat, jsou vystaveni nejistotě (když nevydělají, nikdo jim nic nedá), odvádí zdravotní a sociální pojištění, nepumpují stát o sociální dávky a zajišťují spoustu služeb a činností, které by jiným způsobem zajistit ani nešlo, by měl být pádný důvod, abychom si jich všichni náležitě vážili. A jejich činnost a existenci podporovali. Ale to, co navrhuje pan Štěch, je naopak likvidace malých živnostníků a osob samostatně výdělečně činných. A ještě způsobem naprosto hloupým, protože myslet si, že všichni OSVČ, na základě nátlaku v podobě zvýšení odvodů, zanechají podnikání a poběží vyplnit díru v personálním obsazení fabrik a dalších montoven, je představa hodně naivní. A to si dovolí prohlásit člen strany, která se holedbá, co všechno pro lidi chce dělat (pokud konkrétně pan Štěch bude někde na něco kandidovat, můj hlas rozhodně nikdy nezíská, stejně jako strana, kterou zastupuje)

Pan Štěch zjevně naprosto netuší, co obnáší samostatné podnikání. Ten člověk naprosto nechápe, že zaměstnanec a OSVČ jsou v naprosto jiné situaci, co se týče zabezpečení, odvodů a stability příjmů. Být OSVČ je jízda na vlně nejistoty. Jestli si pan Štěch myslí, že je to jenom o inkasování peněz za nic, tak se zjevně řídí zásadou: „podle sebe soudím tebe“. Tímto je totiž pověstný právě Senát.

A protože někdo je živit musí, a podnikání OSVČ je podle pana Štěcha „neefektivní využití pracovní síly“, je třeba dostat tyto lidi do zaměstnaneckého poměru stůj co stůj (asi tuší, že podnikatelé pracovat umí, protože o začlenění třeba dlouhodobě nezaměstnaných se jeho plán nezmiňuje). Velmi nebezpečný nápad od předsedy Senátu.

Prosazení nápadu pana Štěcha by byl další hřebíček do rakve prosperitě a slušné životní úrovni v České republice. Násilným zrušením části podnikatelů, a přesunem těchto lidí do zaměstnaneckého poměru (převážně v průmyslových firmách zhusta vlastněnými zahraničními subjekty), bychom se stali už úplně národem „montotroků“. A to rozhodně nechceme. Jediná pracovní četa, kterou jsme ochotni do montoven uvolnit, je uskupení zvané Senát! 

Autor: Jaroslav Andrýsek | čtvrtek 15.6.2017 21:12 | karma článku: 46,79 | přečteno: 7160x