Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohled ze střílny

Zničení starého vojenského bunkru vyvolalo ostrou reakci. Zcela právem. Je bunkr opravdu pouze objekt určený k zabíjení, jak se autor celé akce domnívá, nebo symbolizuje něco zcela jiného? A proč se nevyplácí ničit symboly?

Student šestého ročníku architektury v rámci své diplomové práce uřízl roh bunkru, nacházejícího se v pohraničním pásmu, v obci Vratěnín na znojemsku. Reakce veřejnosti na tento počin byly mimořádně negativní. A autor díla se tomu diví. Má proč?

Akci provedl za pomocí diamantového lana. Je to čistý řez. Majitel objektu souhlasil. Student tvrdí, že historii má v úctě, že se jen snažil poukázat na stav těchto objektů, přinutit je „promluvit“, deaktivovat tyto objekty určené k zabíjení (a samozřejmě udělat diplomku). S možnými negativními reakcemi prý počítal, ale jejich míra a intenzita ho zaskočila. Pokud by se důkladně zamyslel, jaký symbol vlastně zničil, nedivil by se.

Předně, bunkr není objekt určený k zabíjení. Zabít bunkrem by šlo snad jedině, že bychom vzali ten odříznutý kus a na někoho ho hodili. Bunkry mají charakter ryze obranný, slouží k zastavení nepřítele, agresora. Ale to si asi každý, včetně studentů architektury, může domyslet.

Ani jeho historická hodnota není důvodem, proč se na studenta snesla taková vlna kritiky. Z hlediska historického bunkr demonstruje naše odhodlání bránit svoji vlast. I toto si student nepochybně uvědomoval a kalkuloval s tím, že se každému jeho počin nemusí líbit, že budou negativní reakce. Takové předpokládal. A měl připravenou obranu v podobě prohlášení, že je to nejlepší způsob, jak upozornit na existenci těchto staveb, na jejich stav a využití. Vždyť bunkrů tohoto typu máme v pohraničí nespočet a mnoho z nich chátrá. Ale negativní reakce byly mnohem intenzivnější, než aby toto prohlášení stačilo. A teď se konečně dostáváme k tomu, proč?

Student totiž nezničil symbol války, jak se asi mylně domníval, ale obecný symbol lidské pospolitosti, touhy po svobodě, spolupráce a soudržnosti. Než vzal do ruky pilku (samozřejmě obrazně vzato, odolný bunkr ničila sofistikovaná technika k tomu najaté specializované firmy) měl se zamyslet. Zamyslet nad tím, proč lidé tyto řopíky (mazlivý název, kterým jsou tyto objekty nazývány, vznikl ze zkratky organizace, která řídila jejich výstavbu, Ředitelství opevňovacích prací) mají tak rádi. A i když jsou mnohdy neudržované a v podstatě hyzdí krajinu, nikde je neničí a nebourají.

Pás obranných bunkrů vznikl jako reakce na možné napadení naší vlasti. Nakonec (možná bohužel, možná bohudík) nebylo použito. Agresor je obešel „politickou stezkou“. Když pak němečtí vojáci zkoušeli pár řopíků rozstřílet, musely jim „blednout ksichty a padat čelisti“, když viděli jak jsou odolné, při představě, že by takové opevnění měli dobývat. Tohle vešlo v podvědomí, byly jsme hrdi na opevnění, na kterém by si agresor nejspíš vylámal zuby nebo alespoň utrpěl obrovské ztráty. A pak přijde nějaký „pan architekt“ a v rámci tak bezvýznamného důvodu, jako je nějaká diplomová práce, kus tohoto symbolu odřízne a zničí. To není na pochvalu!

Tyto bunkry, kromě výše uvedeného symbolu naší nezlomené touhy bránit vlast, představují vrchol spolupráce, soudržnosti a pospolitosti. V těsném prostoru bunkru je posádka o omezeném počtu. Každý má svůj úkol, na dokonalé souhře a spolupráci závisí přežití všech a odražení nepřítele. Navíc tyto bunkry musí spolupracovat se svými sousedy, samy neznamenají nic, pouze v neporušené řadě slouží svému účelu. Výhled a střílny bunkru nejsou otočeny dopředu, byly by snadno zranitelné palbou z těžkých zbraní nepřítele. Vpředu je pouze hliněný val (který zároveň zajišťuje maskování) a střílny jsou orientovány do stran. Každý bunkr proto brání svého souseda, po levé i pravé straně, a ty sousední objekty zase stejným způsobem bráni je. Je to úžasná ukázka spolupráce, soudržnosti a „závislosti“ (v tom dobrém slova smyslu) jednoho na druhém. A takový symbol někdo zničí? Proč se diví silným negativním reakcím? Kdyby o tom přemýšlel z tohoto pohledu, jistě by si vybral na diplomovou práci něco jiného. Třeba naprojektovat nějakou užitečnou stavbu.

Autor: Jaroslav Andrýsek | neděle 7.5.2017 10:58 | karma článku: 27,88 | přečteno: 534x
  • Další články autora

Jaroslav Andrýsek

Ministr musí umět integrální počet, pevnostní výpočty a vzorce uhlovodíků

Zdá se vám to na hlavu postavené? Proč by to měl umět? Proč je tedy takové pozdvižení, že ministryně neumí výborně anglicky?

17.5.2020 v 10:25 | Karma: 47,28 | Přečteno: 15075x | Diskuse| Politika

Jaroslav Andrýsek

Pojď, podej mi ruku

Tak tahle větička jistě skočí na indexu. A bude to obrovská škoda. Přišli jsme o jeden symbol člověčenství. O symbol prostý, ale obrovsky silný. O to prosté podání rukou, potřesení pravicí, stisk ruky. Proč?

15.5.2020 v 8:10 | Karma: 15,91 | Přečteno: 401x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Andrýsek

Co má společného londýnský terorista a řeporyjský starosta?

Zdánlivě dva neslučitelné případy. Odpověď se proto sluší uvést hned v úvodu, a je velmi jednoduchá: Nejsme na ně připraveni.

30.11.2019 v 11:54 | Karma: 47,35 | Přečteno: 11674x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Andrýsek

Abychom mohli slavit, ne demonstrovat

Systémová chyba v pojetí politiky vyhnala tisíce lidí na Letnou. Má to nějaký smysl? Nemá. Ale jak to příště udělat lépe?

17.11.2019 v 12:28 | Karma: 22,89 | Přečteno: 684x | Diskuse| Politika

Jaroslav Andrýsek

Jen to správně pojmenovat

Šaría banka nepůjčuje na úrok, má jen finanční přirážku. Ve Státním zdravotním ústavu se nepodvádělo, bylo to jen systémové pochybení. „Správným“ pojmenováním se podvod a lumpárna samozřejmě neskryje, ale stává se „stravitelnější“

22.2.2018 v 13:00 | Karma: 27,53 | Přečteno: 704x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1824x
Neskonalý optimista, který věří v dobro v lidech.

Seznam rubrik