Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zpráva o stavu naší společnosti

Vláda se schválením novely zákona o pohřebnictví stará, abychom se i po smrti měli dobře. Stále víc zákonů, vyhlášek a nařízení nás provází nejen za života, ale i na „pouti poslední“. Je to všechno nutné?

Novela zákona o pohřebnictví, schválená sněmovnou, bude nejspíš potřebná. Alespoň pokud bychom to posuzovali podle úsilí, které její přípravě věnovala ministryně pro místní rozvoj. A zřejmě je v novelizaci spousta užitečných věcí. Na druhou stranu si člověk při tom řekne: to už nebudeme mít pokoj od vyhlášek, předpisů a zákonů, ani po smrti?

Nové zákony nařizují, přikazují, zakazují, omezují. Napadne nás při tom otázka: jak se to dělalo dříve? Zůstaneme ještě chvíli u segmentu pohřebnictví, které je tématem citlivým, ale zároveň dostatečně výmluvně vypovídajícím o stavu naší společnosti. I smrt člověka se stala především byznysem. Byla jím do jisté míry vždycky. Jen majiteli pohřebního ústavu nevisely nad hlavou zákony nařizující kde a jak má nakládat s mrtvým tělem, jaká má být rakev, co vše může a co naopak ne. Přesto však pohřební obřady probíhaly v úctě, pietě a noblesnosti. Pozůstalí se snažili vystrojit takový pohřeb, aby za bylo rozloučení důstojné a majitel pohřebního ústavu se snažil jim vyjít vstříc. A protože to bylo jeho živobytí, snažil se nabídnout co nejlepší a co nejkvalitnější služby. Fungovalo to. Protože obřady neobjednávají mrtví, ale živí, kteří vidí úroveň, i jak je o jejich drahého zesnulého postaráno. Pokud by to nebylo podle jejich představ, při dalším pohřbu by se obrátili na někoho jiného. A majitel „fušerácké“ pohřební služby by nemohl pro ostudu ani vyjít na ulici. Proč se tedy dnes všechno musí řešit zákony a vyhláškami?

Společnost nám zhrubla. A touha po penězích, výdělku, zisku, se stala primárním hnacím motorem našeho konání. Potřeba vydělat peníze přebila jakoukoliv snahu o poctivost, slušnost a férové jednání. A pokud s něčím takovým někdo přijde, je nemilosrdně zašlapán konkurencí, která tyto "skrupule" nemá. Takže by to nakonec dopadlo tak, že nebožtík by byl skladován v krabicích od banánů a zpopelňován společně s plastovým odpadem. Chybí zde pohled optikou morálky, která by takové jednání odsoudila a v zárodku zadusila. A tak se vymýšlí zákony, vyhlášky a nařízení, které mají hydru chamtivosti a dravosti držet na uzdě. Jenže hydra je stále dravější a žravější, a tak provazů k jejímu spoutání, v podobě omezujících zákonů, musí být stále víc. I v tak citlivém odvětví jako je pohřebnictví.

A stejně tento boj prohráváme. Vznikají stovky a tisíce nových zákonů, vyhlášek a pro poctivého a férového hráče na trhu je stále těžší všem výmyslům a zákonným normám vyhovět. A tak je paradoxně situace stále horší, protože ti poctiví odpadají první. Vyhovět všem zákonným požadavkům a přitom dělat svoji práci tak, jak si člověk představuje, je nesmírně složité, mnohdy i nemožné. Navíc mnohá nařízení vznikají jen jako výsledek lobování zájmových skupin, mnohé i jen pro pouhé zdůvodnění „užitečnosti“ úředníkovy. A když se k tomu přidá mohutný „stroj na nesmyslné nařízení, příkazy a zákazy“, který nám vznikl v Bruselu, je jasné, že to jen tak neustane. Jak tedy tento nepříznivý vývoj zastavit?

Vraťme úctu poctivě dělané práci. Preferujme a vyhledávejme lidský a poctivý přístup, férové jednání. I kdyby to znamenalo, že nebude vše „tip ťop“ podle norem. Vždyť mnohé jsou paskvily, vytvořené na míru těm nepoctivým, těm tvrdým byznysmenům, pro které je zisk to hlavní. Člověk, který dělá svou práci poctivě, musí vědět, že za ním ostatní lidé stojí, že ho svojí přízní ochrání před nesmyslnou buzerací a nesmyslnými zákony. Protože zákony nás svazují, morální a poctivé jednání osvobozuje. Ať se jednou dočkáme zprávy, že vláda místo aby nové zákony schvalovala, tak staré zákony ruší, protože už prostě nejsou potřeba. Vím, je to utopistická myšlenka. Ale zkusme to, začněme u sebe a svého okolí. Co kdyby…

Autor: Jaroslav Andrýsek | pátek 28.4.2017 17:38 | karma článku: 31,47 | přečteno: 1518x
  • Další články autora

Jaroslav Andrýsek

Ministr musí umět integrální počet, pevnostní výpočty a vzorce uhlovodíků

Zdá se vám to na hlavu postavené? Proč by to měl umět? Proč je tedy takové pozdvižení, že ministryně neumí výborně anglicky?

17.5.2020 v 10:25 | Karma: 47,28 | Přečteno: 15075x | Diskuse| Politika

Jaroslav Andrýsek

Pojď, podej mi ruku

Tak tahle větička jistě skočí na indexu. A bude to obrovská škoda. Přišli jsme o jeden symbol člověčenství. O symbol prostý, ale obrovsky silný. O to prosté podání rukou, potřesení pravicí, stisk ruky. Proč?

15.5.2020 v 8:10 | Karma: 15,91 | Přečteno: 401x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Andrýsek

Co má společného londýnský terorista a řeporyjský starosta?

Zdánlivě dva neslučitelné případy. Odpověď se proto sluší uvést hned v úvodu, a je velmi jednoduchá: Nejsme na ně připraveni.

30.11.2019 v 11:54 | Karma: 47,35 | Přečteno: 11674x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Andrýsek

Abychom mohli slavit, ne demonstrovat

Systémová chyba v pojetí politiky vyhnala tisíce lidí na Letnou. Má to nějaký smysl? Nemá. Ale jak to příště udělat lépe?

17.11.2019 v 12:28 | Karma: 22,89 | Přečteno: 684x | Diskuse| Politika

Jaroslav Andrýsek

Jen to správně pojmenovat

Šaría banka nepůjčuje na úrok, má jen finanční přirážku. Ve Státním zdravotním ústavu se nepodvádělo, bylo to jen systémové pochybení. „Správným“ pojmenováním se podvod a lumpárna samozřejmě neskryje, ale stává se „stravitelnější“

22.2.2018 v 13:00 | Karma: 27,53 | Přečteno: 704x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jako prd do Stromovky, posmívá se Fico slovenské sbírce pro Ukrajinu

29. dubna 2024  10:08

Slovenský premiér Robert Fico označil úspěšnou sbírku na munici pro Ukrajinu, ve které Slováci už...

„Islamisté si v Německu dělají, co chtějí.“ V Hamburku žádali zřízení chalífátu

29. dubna 2024  9:54

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali...

Královéhradecký kraj opět očekává těsný souboj ODS s hnutím ANO

29. dubna 2024  9:50

Billboardy a plakáty už několik dnů patří kandidátům červnových voleb do Evropského parlamentu. A...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1824x
Neskonalý optimista, který věří v dobro v lidech.

Seznam rubrik