Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Migranti a omyl hlavy katolické církve

Přizvat ekonomické migranty do Evropy, je jako zraněnému s velkou ztrátou krve naordinovat léčbu „pouštěním žilou“. Proč přesně toto udělal papež František?

Papež František mi byl od nástupu do svého úřadu sympatický svým lidským, prostým a přitom realistickým přístupem k otázkám tohoto světa. Toto se, zdá se, mění. Chystá se katolická církev spáchat „duchovní sebevraždu“ nebo je to jenom o nedostatku informací hlavy této církve?

Že by se měla církev zabývat milosrdenstvím, od ní tak nějak samozřejmě očekáváme. Je proto chvályhodné, že se papež osobně jezdí podívat na místa, kde by takové milosrdenství mohlo být zapotřebí. Uprchlický tábor se přímo nabízí. Jen by mě zajímalo, v jakém táboře papež František byl, co tam viděl a s kým mluvil. Protože si nedovedu vysvětlit jeho následující závěry.

V ceremonii v bazilice svatého Bartoloměje popsal své dojmy z návštěvy uprchlického tábora v Řecku. A učinil několik zásadních prohlášení a výzev v otázce přijímání migrantů. To, že tábor označil za koncentrační, budiž. Zbavme toto slovo, prosím, na chvíli obecně vžitého negativního významu, který získalo za druhé světové války, významu tábora likvidačního. Uprchlické tábory v podstatě koncentrační jsou. V tom smyslu, že se v nich shromažďuje, čili koncentruje, velké množství lidí, tudíž mohou být přeplněné a podmínky v nich zdaleka nejsou ideální. Věřím, že takto to papež František myslel.

Co už je však těžší pochopit, je jeho další výrok: „Itálie má jednu z nejnižších porodností na světě, pokud zavřeme dveře i migrantům, nazývá se to sebevraždou“. Pokud bychom toto prohlášení analyzovali z pohledu pouhé logiky, znamená to, že pokud klesá porodnost, bude klesat počet ekonomicky aktivních lidí a neměl by mít kdo živit stárnoucí populaci. A proto je třeba přijmout migranty, aby tento nepříznivý trend zvrátili. Jenže to je kolosální omyl, který bych přirovnal k léčení zraněného, vyčerpaného a krvácejícího člověka, „pouštěním žilou“. Pravda, populace se přílivem migrantů omladí, ale její ekonomická výkonnost zůstane stejná a zátěž na pracující Italy (a na Evropany obecně všechny) se ještě mnohonásobně zvýší, protože budou muset život i tyto „přírůstky“. Drtivá většina takzvaných běženců jsou migranti ekonomičtí, kteří rozhodně pracovat a zachraňovat ekonomiku evropských států nepřišli. Proč to papež František neví?

Napadá mě jediné vysvětlení. Jeho návštěva v uprchlickém táboře probíhala stejně jako kdysi u nás návštěvy sovětské delegace: pionýři oblékli nažehlené modré košile a uvázali červené šátky, nafasovali mávátka a byli „nainstalování“ podél cest, trasa delegace se uklidila, vyspravila a barvami oživila (klidně i tráva se barvou natřela, aby byla zelenější). Takže delegace z okýnka svých limuzín viděla zemi krásnou, radostnou a příznivě jim nakloněnou. Něco takového muselo potkat i papeže. Zřejmě mluvil s tím mizivým procentem opravdových válečných běženců, kteří zažili hrůzy konfliktu, jsou vděčni za každou pomoc a pokud by dostali šanci zůstat v Itálii, byli by vděčni a pracovali pro blaho země, která je zachránila. Určitě neměl možnost mluvit s kluky ve značkových hadrech, s novými mobily, kteří by na něho řvali, že chtějí do Německa, chtějí nové oblečení a jídlo, které dostávají jim není dost dobré. Určitě je neviděl, jak mlátí železnými tyčemi do aut, obtěžují a znásilňují ženy a dívky, terorizují místní obyvatelstvo a vyvolávají konflikty. To by přece musel mluvit jinak!

Jsem přesvědčen o tom, že papež František je člověk spravedlivý, moudrý a čestný. Věřím, že časem dokáže prohlédnout i tuto „Potěmkinovu vesnici“. Doufám, že to bude brzy, protože pro spoustu lidí je morální autoritou, jeho názory jsou respektovány a má velkou moc ovlivnit myšlení a konání nejen křesťanů. Bylo by proto maximálně žádoucí, aby reálným viděním situace přispíval ke stabilitě a bezpečí v Evropě. K tomu mu dopomáhej Bůh.

Autor: Jaroslav Andrýsek | neděle 23.4.2017 10:04 | karma článku: 41,85 | přečteno: 2776x
  • Další články autora

Jaroslav Andrýsek

Ministr musí umět integrální počet, pevnostní výpočty a vzorce uhlovodíků

Zdá se vám to na hlavu postavené? Proč by to měl umět? Proč je tedy takové pozdvižení, že ministryně neumí výborně anglicky?

17.5.2020 v 10:25 | Karma: 47,28 | Přečteno: 15075x | Diskuse| Politika

Jaroslav Andrýsek

Pojď, podej mi ruku

Tak tahle větička jistě skočí na indexu. A bude to obrovská škoda. Přišli jsme o jeden symbol člověčenství. O symbol prostý, ale obrovsky silný. O to prosté podání rukou, potřesení pravicí, stisk ruky. Proč?

15.5.2020 v 8:10 | Karma: 15,91 | Přečteno: 401x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Andrýsek

Co má společného londýnský terorista a řeporyjský starosta?

Zdánlivě dva neslučitelné případy. Odpověď se proto sluší uvést hned v úvodu, a je velmi jednoduchá: Nejsme na ně připraveni.

30.11.2019 v 11:54 | Karma: 47,35 | Přečteno: 11674x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Andrýsek

Abychom mohli slavit, ne demonstrovat

Systémová chyba v pojetí politiky vyhnala tisíce lidí na Letnou. Má to nějaký smysl? Nemá. Ale jak to příště udělat lépe?

17.11.2019 v 12:28 | Karma: 22,89 | Přečteno: 684x | Diskuse| Politika

Jaroslav Andrýsek

Jen to správně pojmenovat

Šaría banka nepůjčuje na úrok, má jen finanční přirážku. Ve Státním zdravotním ústavu se nepodvádělo, bylo to jen systémové pochybení. „Správným“ pojmenováním se podvod a lumpárna samozřejmě neskryje, ale stává se „stravitelnější“

22.2.2018 v 13:00 | Karma: 27,53 | Přečteno: 704x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1824x
Neskonalý optimista, který věří v dobro v lidech.

Seznam rubrik