Policista, opilý sprejer a pár facek

Policista je souzen za nafackování opilému sprejerovi. Za svá „umělecká díla“ by sprejeři nejspíš občas nafackovat zasloužili. Ale může to udělat policista?

U brněnské městského soudu je projednáván případ, kdy policista na služebně údajně uštědřil několik facek zadrženému sprejerovi. Policistovi hrozí až pět let. Policista, za pomoci svědectví svých kolegů, to kategoricky popírá, poškozený, za pomocí svědectví svého „kolegy sprejera“, trvá na svém. Při napadení mělo vlivem intenzity úderů dojít k protržení ušního bubínku poškozeného, tak se praví v obžalobě.

Když jsem o tomto případu četl dnes ráno na jednom internetovém serveru, byla to jen taková „zajímavost ke snídani“, příspěvek ve svém blogu bych tomu nevěnoval. Dokud jsem neotevřel diskusi! Příspěvky, které kauzu komentovaly, zněly vzácně v jednom duchu: „měl mu naložit víc zmetkovi opilému, já bych dal policistovi metál, kdyby pomaloval moji zeď tak to nepřežije, pár facek mu jenom prospěje, co si má co stěžovat ksindl zfetovanej, když ho nemlátili rodiče musí to udělat policajt, trocha ruční výchovy neškodí“. Tyto názory mě opravdu šokovaly. Pokud diskutující představují objektivní vzorek naší společnosti, je to s námi dost špatné.

Policista má povinnost zadržet pachatele trestného činu. Ale není to soudce, aby vynesl rozsudek a hned ho i vykonal. Těžko se asi odolává touze provést nápravu „jedince na šikmé ploše“ tím nejjednodušším a nejúčinnějším způsobem, prostě frackovi „naliskat“. Obzvláště v případech, kdy se pachatel vzpouzí, vysmívá se konání policistů a všem je jasné, že žádné jiné potrestání ho již nečeká. Ale udělat to policista nesmí. A pokud to udělá, měl by být náležitě potrestán. Mnohým diskutujícím se zdála vysoká i sazba trestu, která policistovi za vykonaný skutek hrozí. Jenže to není tak, že by Franta dal pár facek Pepovi v hádce někde u piva. V tu chvíli policista představoval státní moc, zastupoval nás všechny, měl „pomáhat a chránit“, nikoli „soudit a svévolně trestat“. Pokud se prokáže, že svoji pravomoc zneužil, je na místě velmi přísné potrestání.

Pro ty, kdo údajné jednání policisty schvalují: představte si, že jste na policii, projednáváte banální přestupek, třeba špatné parkování, a policista by najednou vstal a vrazil vám pár facek! Jistě namítnete, ale já jsem slušný člověk, slušně oblečený, střízlivý a ne takový hajzlík, co jenom ničí majetek, chlastá, fetuje a všemu se vysmívá. No a co? Jaký je v tom rozdíl? Policista by to udělal ze stejných pohnutek, jako to udělal tomu sprejerovi, prostě proto, že může. On v tu chvíli má moc a může ji použít. Bránili byste se? Stěžovali si? Soudili se? Nepochybně! Tak proč schvalujete, když to udělá někomu jinému, i když jím sebevíc pohrdáte, za činy které páchá?

Upozorňuji, a možná jsem to měl udělat již v úvodu článku, že v tomto konkrétním případě je soud teprve v počátku, obvinění padlo, ale žádná vina není prokázána. Ctít presumpci neviny je další základní kámen spravedlnosti. Proto je výše uvedený text nutno brát obecně, rozhodně nechci, aby to vypadalo, že už jsem předem policistu označil za viníka a obhajuji sprejery. Detaily kauzy neznám a doufám, že soudu se podaří dobrat pravdy a rozhodne spravedlivě. Už proto, aby se policie nebála stíhat a vyšetřovat pachatele v obavě, že bude od nich křivě nařčena.

K problematice sprejerství: Nikdy ho nevyřeší zřízení legálních ploch pro tyto „malby“. Protože touha vytvořit umělecké dílo (někdy jen vlastní podpis, ale i to je pro mnoho pologramotných umělecké dílo) je jen jedna část nutkání, které žene sprejery do ulic. Ta druhá, a možná i větší, je touha udělat něco zakázaného, něco co se nesmí. Přísné tresty za ničení a poškozování jsou na místě. A možná by stálo za to pouvažovat nad alternativními tresty. Veřejné práce i pro mladistvé. Rodičům sprejerů nechat pomalovat dům a auto, a zakázat jim to očistit, pak by vychovávali svého potomka pokaždé, když by viděli svůj dům. Výchova by byla rázem systematičtější a soustavná. No, vymyslet by se toho dalo více. Rozhodně by však neměli být sprejeři fackovaní na policejních služebnách. A my bychom to neměli schvalovat.

Autor: Jaroslav Andrýsek | čtvrtek 20.4.2017 10:28 | karma článku: 24,60 | přečteno: 3947x
  • Další články autora

Jaroslav Andrýsek

Pojď, podej mi ruku

15.5.2020 v 8:10 | Karma: 15,91

Jaroslav Andrýsek

Jen to správně pojmenovat

22.2.2018 v 13:00 | Karma: 27,53

Jaroslav Andrýsek

Dávky, dary, dotace

1.8.2017 v 21:03 | Karma: 34,85

Jaroslav Andrýsek

Miloš Zeman verze 2.0

19.7.2017 v 13:11 | Karma: 26,46
  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1824x
Neskonalý optimista, který věří v dobro v lidech.

Seznam rubrik