Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O lidech

O lidech z jiných zemí a jiných kultur. Něco o černoších, muslimech, Rusech, Židech a Arabech. Pár vlastních postřehů.

Většinu informací o světě nám zprostředkují média, televize, tisk, internet. Mělo by nám to dávat větší rozhled, ale často tomu tak není. Dnes dostaneme textovou, zvukovou i obrazovou informaci až do našeho „obýváku“. Takže máme dojem, že víme vše přesně, jasně a jednoznačně. Velký omyl. I dříve, když tato média neexistovala, při ústním podání, velmi záleželo, kdo a jak nám příběh vyprávěl. To se nezměnilo. Vypadá to, že dnes jsou informace objektivnější, ale bývá tomu právě naopak. Je mnohem snadnější realitu překroutit, otočit, zdeformovat. A tak je pořád nejlepší přesvědčit se na vlastní oči a vlastní uši. Snažím se tak činit. A tady je pár mých postřehů.

Za dob vysokoškolských studií jsme měli ve třídě černocha ze střední Afriky, konkrétně z Burundi. Již tenkrát to byla země sužovaná válkou, střídaly se tam vlády a každá nová začala tím, že důsledně vyvraždila vládu předchozí. Leopold byl kluk vcelku v pohodě, jen nesmělo dojít na náboženství. Když jsme při jednom hospodském posezení na toto téma narazili, bylo zle. Ani jsme to nijak špatně nemysleli, jen jsme v opileckém rozmaru chtěli, aby nám Leoš popovídal v co věří, jak je to u nich s náboženstvím. Dodnes nezapomenu na krví podlité oči, pohled ze kterého šel strach, radikální odmítnutí cokoliv k tomu říct s tím, že pokud budeme do toho nějak „šťourat“, tak nás pozabíjí. A tak dnes, když k nám jako migranti proudí (mimo jiných) i tito ebenově černí hoši vím, že v otázce náboženství s nimi nemá cenu diskutovat. Se zlou bychom se potázali. To je další důvod je tady raději vůbec nemít.

Při svém pobytu na Kavkaze, než jsme splnili hlavní cíl výpravy, vylézt na Elbrus, jsme měli spoustu příležitostí poznat domorodce v této oblasti. Blízkost muslimských zemí způsobila, že na gruzínské i ruské straně pohoří Kavkaz byl velký počet domorodců této víry. A tak jsem se mohl na vlastní oči přesvědčit, že si ani trochu neváží vlastních žen (při oslavě v místní hospodě vůbec nepochopil domorodý obyvatel, proč jsem mu zabránil nafackovat své manželce za nějaký malicherný prohřešek) a ani žen obecně (každý z mužů byl vždy pozdraven podáním ruky, našim kamarádkám se toto privilegium nikdy nedostalo). Zjistil jsem, že s Rusy se dá domluvit velmi dobře, najdou se tam lidé nezištní, bodří a srdeční, ale i úplatní (celníci asi všichni) a vypočítaví. Že podání ruky stvrzuje každý obchod víc než stostránková smlouva (a že v hospodě nedávají pivo do „cholódnika“, což jsem jim zazlíval nejvíce, ale to sem nepatří).

V Izraeli jsem při nočních procházkách Jeruzalémem pozoroval soužití Židů a Arabů. Fungovalo to, žili a obchodovali vedle sebe, bez problémů, žádné striktně oddělené zóny (existuje sice arabská a židovská zóna, ale přechod z jedné do druhé není znatelný), ruku v ruce se svorně snažili „pumpnout“ turisty o nějaký ten shekel. To je asi spojovalo a činilo z Jeruzaléma zónu klidu. Jinde to, pravda, tak růžové nebylo, pásmo Gazy a Golanské výšiny byly odděleny velice nepřehlédnutelně (tak vysoký plot jako mezi Gazou a ostatním izraelským územím jsem nikde neviděl, kam se hrabe naše „železná opona“).

V Jordánsku jsme zažili „arabskou pohostinnost“ a od té doby, když toto slovní spojení slyším, usmívám se. Není vůbec upřímná a nezištná. Byli jsme pohoštěni, levně svezeni autobusem, kávu jsme dostali, ale za to se očekávalo, že přespíme v jejich hotelu a utratíme tam spoustu peněz. A když tito pohostinní Arabové zjistili, že to nemáme v úmyslu, že chceme jít spát nikoli do hotelu, ale do pouště, bylo zle. Unikli jsme, ale moc nechybělo a místní police si nás (na žádost těch, co investovali svoji „arabskou pohostinnost“ nadarmo), pěkně podala.

Tak to bylo pár mých postřehů. Možná se mnou budete nesouhlasit, protože máte zážitky nebo informace zcela jiné, třeba i úplně opačné, ale slovy klasika: to je tak jediné, co s tím můžete dělat. Jsou to mé prožitky a mé zkušenosti, z nich vycházím při hodnocení a posuzování těch jiných národů a kultur, které se k nám tak vehementně cpou. A myslíte, že mé zkušenosti jsou méně objektivní a pravdivé než ty, co nám servírují média? To je na přemýšlení k velikonočnímu tichu a rozjímání. 

Autor: Jaroslav Andrýsek | sobota 15.4.2017 14:40 | karma článku: 26,34 | přečteno: 440x
  • Další články autora

Jaroslav Andrýsek

Ministr musí umět integrální počet, pevnostní výpočty a vzorce uhlovodíků

Zdá se vám to na hlavu postavené? Proč by to měl umět? Proč je tedy takové pozdvižení, že ministryně neumí výborně anglicky?

17.5.2020 v 10:25 | Karma: 47,28 | Přečteno: 15075x | Diskuse| Politika

Jaroslav Andrýsek

Pojď, podej mi ruku

Tak tahle větička jistě skočí na indexu. A bude to obrovská škoda. Přišli jsme o jeden symbol člověčenství. O symbol prostý, ale obrovsky silný. O to prosté podání rukou, potřesení pravicí, stisk ruky. Proč?

15.5.2020 v 8:10 | Karma: 15,91 | Přečteno: 401x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Andrýsek

Co má společného londýnský terorista a řeporyjský starosta?

Zdánlivě dva neslučitelné případy. Odpověď se proto sluší uvést hned v úvodu, a je velmi jednoduchá: Nejsme na ně připraveni.

30.11.2019 v 11:54 | Karma: 47,35 | Přečteno: 11674x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Andrýsek

Abychom mohli slavit, ne demonstrovat

Systémová chyba v pojetí politiky vyhnala tisíce lidí na Letnou. Má to nějaký smysl? Nemá. Ale jak to příště udělat lépe?

17.11.2019 v 12:28 | Karma: 22,89 | Přečteno: 684x | Diskuse| Politika

Jaroslav Andrýsek

Jen to správně pojmenovat

Šaría banka nepůjčuje na úrok, má jen finanční přirážku. Ve Státním zdravotním ústavu se nepodvádělo, bylo to jen systémové pochybení. „Správným“ pojmenováním se podvod a lumpárna samozřejmě neskryje, ale stává se „stravitelnější“

22.2.2018 v 13:00 | Karma: 27,53 | Přečteno: 704x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1824x
Neskonalý optimista, který věří v dobro v lidech.

Seznam rubrik